Дії Росії щодо України підпадають під визначення агресії в резолюції ООН

Анексія Криму Росією та її дії на Донбасі підпадають під визначення агресії резолюції Генеральної Асамблеї ООН

Про це повідомляє прес-центр МЗС України, зазначаючи, що сьогодні виповнюється 42 роки з дня ухвалення ГА ООН резолюції "Визначення агресії".

Міністерство наголошує, що анексувавши Крим, Росія розпочала неспровоковану військову агресію проти України. Понад те, країна порушила свої міжнародні зобов’язання, зокрема відповідно до Статуту ООН, Заключного акту НБСЄ 1975 року, Будапештського меморандуму 1994 року, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року. Такими своїми діями російська сторона створила загрозу міжнародному миру і безпеці в цілому.

"У цьому контексті МЗС України чітко і послідовно заявляє про те, що окупація та подальша спроба анексії Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також протиправні дії РФ на Донбасі, цілковито підпадають під визначення агресії відповідно до пунктів а), b), c), d), e) і g) статті 3 додатка до резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Визначення агресії" (3314(XXIX)). Такі дії є важким злочином проти міжнародного миру, який тягне за собою міжнародно-правову відповідальність Російської Федерації як держави та міжнародну кримінальну відповідальність її вищого керівництва", - пояснюють у Міністерстві.

У відомстві зазначили, що країна-агресор є стороною міжнародного збройного конфлікту, а її керівництво несе повну відповідальність за його планування, підготовку, розв’язування та ведення. При цьому жодні політичні, економічні і військові причини не можуть виправдати загибель людей.

Міністерство закордонних справ подякувало ООН за підтримку у протидії російській агресії на окупованих територіях.

"Лише відновлення контролю України над всією протяжністю свого державного кордону, гарантування суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави є запорукою міжнародного миру і безпеки", - підсумували у відомстві.