Архієпископ розповів, як можна визнати неканонічною владу Москви над українською церквою

В УПЦ КП сподіваються, що Вселенський Патріарх ухвалить рішення про неканонічність влади Московської патріархії над українською церквою

Про це у програмі "Відповіді" з Ольгою Лень на Еcпресо.TV розповів архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного Синоду УПЦ КП Євстратій Зоря.

Архієпископ відповів на питання, яким він бачить майбутнє визнання після створення Української православної помісної церкви.

"Найкращим варіантом є той, на якому ми наполягаємо, над яким ми активно працюємо. Це визнання з боку Вселенського Патріарха, який має особливу відповідальність серед усіх православних предстоятелів, яка накладена на нього історично і канонічно, і за іншими обставинами. Визнання неправдивості московських рішень щодо української церкви", - сказав Зоря.

За його словами, йдеться про рішення 1685-1686 років, а саме визнання того, що влада Московської патріархії над українською церквою неканонічна.

"Не треба для ухвалення такого рішення скликати Собор. Достатньо влади самого Вселенського Патріарха, бо він свого часу, точніше один із його попередників, приймав це рішення", - додав Зоря.