Вчені назвали новий вид мавп на честь Люка Скайвокера

Приматологи виділили в окремий вид гібонів, які мешкають у тропічних лісах на південному заході Китаю, і назвали їх на честь персонажа фантастичної саги "Зоряні війни" Люка Скайвокера

Дослідження було опубліковане в журналі American Journal of Primatology.

Повивчавши місцевих гібонів протягом деякого часу, вчені прийшли до висновку, що деяких з них можна виділити в новий самостійний вид - аналіз генома і особливостей фізіології тварини вказували на низку особливостей, що відрізняють його від інших гібонів.

Зокрема, відмітними рисами виявилися відмітини особливої форми на морді і своєрідний "спів", призначений для спілкування з іншими гібонами. Дослідники назвали його хулоком Скайвокера - почасти тому, що китайське написання назви (Hoolock tianxing) читається як "рух небес", почасти з любові до "Зоряних воєн".

Хулоки, гібони зі специфічним візерунком на морді у вигляді білих кілець навколо очей і рота, водяться в Бангладеш, Індії, Китаї та М'янмі. Основну частину часу вони проводять на деревах, розгойдуючись на руках і стрибаючи з одного на інше, і рідко спускаються на землю.

Хулоков Скайвокера в Китаї зараз налічується близько 200 особин, точний розмір популяції поки невідомий.