Пінчук відповів критикам своєї статті у Wall Street Journal

Український бізнесмен Віктор Пінчук відповів на критику громадськості своєї резонансної публікації в американському виданні The Wall Street Journal

У своїй статті, опублікованій "Українською правдою", бізнесмен заявив, що не ставить під сумнів український статус Криму.

Також він відкидає всі звинувачення у нібито готовності "віддати" півострів.

"Мене навіть звинувачували у готовності віддати Крим і відмовитися від принципу територіальної цілісності країни. Це брехня... Я ні на мить не ставлю під сумнів український статус півострова", - пише Пінчук.

У той же час, він вважає, що питання повернення Криму під українську юрисдикцію повинно розглядатися окремо від припинення війни на Донбасі.

"Україна страждає від війни. Крим і Донбас окуповані. Але це різні частини однієї величезної проблеми і рішення однієї не повинно заважати вирішити іншу...На Донбасі досі ллється кров. І це потрібно зупинити. Тут ми повинні піти на компроміс. Однак у базовому питанні, в питанні приналежності Криму – компромісів бути не може. Крим – український. Анексія – незаконна. Окупація – тимчасова", - пише Пінчук.

Щодо розвитку ситуації на Донбасі, він зазначає, що абсолютним пріоритетом для нього є її мирне вирішення, а шляхи цього вирішення "потрібно обговорювати публічно, відкрито і чесно".

Щодо питання членства в ЄС, Пінчук відкинув всі звинувачення в тому, що він закликав відмовитися від ідеї членства України в цьому союзі і заявив, що є прихильником євроінтеграції. Однак, на його думку, зараз більшість членів Євросоюзу "не тільки не хочуть бачити Україну в ЄС, але навіть не готові позначити для нас таку перспективу на майбутнє".

За його словами, не наполягаючи зараз на членстві, в обмін на це українці повинні вимагати від ЄС конкретних речей: більш суттєвої фінансової допомоги та серйозної підтримки економіки України, більш рішучих кроків зі зближення України з ЄС, більше проукраїнської позиції ЄС в усіх можливих форматах обговорення мирного врегулювання; абсолютної принциповості у питанні продовження санкцій проти Росії.

Щодо питання перспективи членства України в НАТО, Пінчук зазначив, що є прихильником членства в Північноатлантичному Альянсі, але зараз шанси Києва вступити до нього практично дорівнюють нулю, оскільки Захід боїться посилення конфронтації з РФ.

"Наш відмова на найближчу або середньострокову перспективу від вступу в НАТО можлива тільки в обмін на гарантовану Заходом безпеку, а також значну військову, технічну і фінансову допомогу, зміцнюючи нашу обороноздатність. Тут на компроміси з Україною повинні йти наші західні партнери", - зазначає він.

Читайте також: Вірус Пінчука. Чому Україні навіть не варто говорити про "компроміс" з Путіним