Судді не хочуть розглядати справи щодо вбивств активістів Майдану, - Горбатюк

Судді дуже часто не беруться розглядати справи щодо вбивств активістів на Майдані, через що беруть "самовідводи"

Про це заявив очільник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, повідомляє "112 Україна".

"Є безліч випадків, коли судді не хочуть розглядати справи. Є масові самовідводи, як це сталося у справі командира харківського "Беркуту", де судді Деснянського суду практично всім складом взяли самовідвід щодо розгляду цього провадження. Воно пішло на визначення підсудності в інший суд. Протягом 8 місяців навіть до розгляду по суті тільки приступили", - наголосив він.

За словами Горбатюка, попри це, робота щодо цих справ триває. Зокрема, кілька днів тому було завершено розслідування стосовно колишнього заступника начальника Дніпровського райуправління, начальника слідчого підрозділу та його заступника, а також чотирьох слідчих. Цим людям інкримінується притягнення завідомо невинних до кримінальної відповідальності, ініціювання обрання запобіжного заходу та арешт. Таким чином обвинувальний акт у цих справах вже було направлено до суду. 

Горбатюк також зазначив, що має намір оскаржити вирок суду щодо справи екс-"беркутівця", якого підозрюють у побитті активістів "Автомайдану". Адже суд не знайшов підстав, щоб обрати йому запобіжний захід утримання під вартою, тому призначив підозрюваному домашній арешт.

Представник ГПУ додав, що наразі продовжується робота щодо розслідування вбивств на Майдані Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника.

"Були складнощі. Попередня експертиза, яка проводилася місяць, виявила, що постріли в Нігояна, Жизневського і Сеника нібито були здійснені до 3 м. Висувалися версії, що це або переодягнений провокатор, або, можливо, серед своїх. Ми засумнівалися, призначили ще одну експертизу, яка вказує, що постріл міг бути з більшої відстані і в коло підозрюваних потрапили представники правоохоронних органів, ми встановили підрозділи, тому процес йде до звуження підозрюваних. Робота триває, сподіваюся, вона призведе до встановлення осіб", - підсумував Горбатюк.