Харківські видавці до 15% продукції експортують у країни ЄС, - UopenEU

Традиційно вважається, що книгодрукування в Україні – слабка ланка, виживає лише на ентузіазмі видавців, лояльності друкарень і подвижництві магазинів

Але, як бачимо з відео проекту Представництва Європейського Союзу в Україні про перспективи та переваги зони вільної торгівлі UopenEU,  досвід харківських друкарень, які успішно переорієнтувалися з російського ринку на європейський, свідчить про протилежне.

15% продукції найбільшого в Україні книжково-газетного комплексу «Фактор-Друк» - це друк книжок для європейських замовників, видавництво «Ранок» експортує від 8 до 10% своєї продукції в країни ЄС, ПП «Юнісофт» - теж 15% (обсяг виробництва з європейськими компаніями – 100000 євро щомісяця).

Де ж криються переваги українського виробництва? По-перше, у відмінній якості роботи – харківські видавці кажуть, що українські споживачі і замовники навіть більше вибагливі, ніж європейські.  По-друге, - у  гнучкості і універсальності виробництва.Європейські  друкарні занадто профільні: якщо підприємство виготовляє книжки в твердій палітурці, то за книжку з  м’якою палітуркою воно не візьметься, і навпаки, - каже Олександр Попович, директор «Юнісофт».

Українські друкарі і видавці   пропонують європейським партнерам повний спектр послуг, форматів, можливостей.  «Юнісофт» зробив багато альбомів для британських замовників, книгу-орігамі для італійських, комікс про Геркулеса для французьких. По-третє, на жаль, у девальвації гривні. «Завдяки девальвації гривні українська продукція стала максимально конкурентоспроможною, і ми спішимо скористатися відкритими можливостями, щоб максимально завоювати європейський ринок», - відверто зізнається Віктор Круглов, директор видавництва «Ранок».

Якщо раніше «Ранок» продавав права і ліцензії на своєї оригінальні  дитячі книжки – книжки-пазли,  pop-up – книжки, об’ємні книжки-іграшки з рухомими елементами, то зараз іноземні замовники погоджуються на co-edition, тобто щоб ці книжки і виготовлялися в Україні. Цього року «Ранок» хоче освоювати ринок електронних книг.

Для вітчизняного замовника найважливіший фактор –ціна, решта – на другому плані, - каже Ольга Шаповал. Для європейського видавця ціни теж, безумовно,  важливі, але крім ціни, вони цінують і стосунки , в яких вбачають надійність. Європейці довше ухвалюють рішення щодо співпраці, але коли вони починають з вами працювати, це вже всерйоз і надовго.