"Газпром" через судову заборону скоротив прокачування газу

Російський газовий монополіст "Газпром" з 1 лютого скоротив прокачування газу по "Північному потоку" і його східному відводу OPAL

Про це свідчать дані європейських газотранспортних операторів, повідомляє "Інтерфакс".

Скорочення пов'язане із судовою забороною, накладеною за позовом польської сторони.

"Газпрому" вдалося домовитися з Єврокомісією про максимальне використанні потужностей OPAL, але з протестом виступила польська сторона, наголосивши, що це зашкодить завантаженню польських транзитних магістралей.

PGNiG Supply & Trading GmbH подала позови до Європейського суду і суду в Дюссельдорфі. ТОВ "Газпром експорт"подало заявку в Європейський суд на участь у процесі як зацікавленої сторони.

"Газпром" використовував додаткові потужності OPAL одразу, як це було можливо: в грудні 2016 року вибирав вільні потужності на щоденних аукціонах і на місячному аукціоні на січень. Аукціон на лютий (16 січня) провести не вдалося через судову заборону.

Тепер російській компанії доводиться обмежити подачу газу в "Північний потік". Як свідчать дані компанії OPAL Gastransport GmbH, прокачування по "Північному потоку" в понеділок впаде більш ніж на 20%. При цьому збільшувати транзит через Україну "Газпром" не має наміру.

Відзначається, що "Газпром" вкрай неохоче задіює український транзитний маршрут. У дні рекордних поставок з початку року завантаження українського коридору ніколи не піднімалось навіть до 160 млн куб. м.