Навальний відсудив у Росії 63 тис. євро у ЄСПЛ

Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію виплатити 63 тис. євро компенсації російському опозиціонерові Олексію Навальному

Про це йдеться у рішенні суду.

У рішенні суду йдеться про те, що постановою від 2 лютого ЄПСЛ визнає, що у справі Навального мали місце порушення кількох положень Європейської конвенції з прав людини, а саме "права на свободу та особисту недоторканність, на справедливий судовий розгляд, свободу зібрань та об'єднань".

Мова йде про оскарження Навальним його затримання у 2012 та 2014 роках. У постанові розглянуто сім епізодів затримання Олексія Навального на різних публічних заходах з подальшим триманням під вартою і притягненням його до адміністративної відповідальності. Навальний стверджував, що дані заходи були політично мотивовані і порушували його основні права.

Суд постановив, що Росія зобов'язана виплатити Навальному 1 025 євро у якості компенсації матеріальних збитків, а також 50 000 євро в якості сукупної компенсації моральної шкоди за п'ятьма скаргами, об'єднаними в одне провадження у цій справі. Він також присудив йому компенсацію судових витрат в сумі 12 653 євро.