Росія відмовилася видати Україні 12 екс-"беркутівців"

Росія відмовила в екстрадиції 12 колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут", яких звинувачують у розстрілі активістів Майдану

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив начальник департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

"Це ми говоримо про епізод 20 лютого, де інкримінується причетність до розстрілів 26 "беркутівцям", п'ять з яких знаходяться під вартою, і відбуваються судові засідання. Інші в розшуку. Ми направили, враховуючи оперативні дані про те, що вони можуть перебувати на території РФ, запити про їхню екстрадицію з РФ. Про екстрадицію ми всіх 21 направили, але на сьогодні прийшла відповідь, що 12 осіб отримали громадянство РФ, двоє з них - право на тимчасове проживання", - розказав Горбатюк.

Він також зазначив, що екс-командир спецроти "Беркут" Дмитро Садовник отримав російське громадянство через півтора місяці після того, як втік з-під домашнього арешту в Україні.

"Що цікаво, що командир цієї роти Садовник, який незаконно був звільнений з-під варти в жовтні 2014 року, вже на початку грудня того ж року отримав громадянство, тобто через півтора місяці людина, яка втекла з-під домашнього арешту, вже отримала. Напевно, була якась спрощена процедура, а якщо говорити про законодавство РФ, спрощене застосовується до тих, хто приніс якусь користь РФ, то виникає питання", - наголосив Горбатюк.

Начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ повідомив, що щодо екстрадиції інших екс-"беркутівців" відповіді від Росії наразі не надходило.

Колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут" звинувачують у розстрілі 39 учасників масових протестів на Майдані Незалежності та вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.