Рада попередньо підтримала закон про Конституційний суд

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №5336-1 про Конституційний суд України

За відповідний законопроект проголосувало 239 народних депутатів, передає Еспресо.TV.

Згідно із пояснювальною запискою метою прийняття закону, є врегулювання на законодавчому рівні діяльності Конституційного суду України (КСУ), статусу суддів КСУ, підстав і порядку звернення до суду, процедури розгляду ним справ і виконання рішень суду, а також ефективне функціонування інституту конституційної скарги.

Основними завданнями законопроекту є:

– створення законних умов для реалізації права на конституційну скаргу; 

– законодавче закріплення нової організаційної структури Конституційного суду України, яка дасть змогу ефективно реалізовувати Судом свої повноваження;

– законодавче закріплення автономності Конституційного суду України від системи судів, що здійснюють правосуддя.

"У нашому законопроекті детально описано процедуру обрання суддів КСУ. Ми передбачаємо утворення комісій в руслі тих суб’єктів, які висувають суддів КСУ. Тобто по визначенню кандидатур, які висуває президент, він утворює саму комісію, Верховна Рада утворює свою комісію і так далі. В альтернативному законопроекті передбачена єдина комісія, яка розглядає питання висунення суддів КСУ. В нашому випадку ми вважаємо, що наш законопроект дасть більш неупереджену можливість обрання суддів. Крім того, наш законопроект передбачає відсутність таких речей, як Регламент роботи Верховного суду, тому що процесуально всі речі врегульовані в тілі закону, і ми вважаємо, що це дуже корисна річ, яка нас убезпечить від довільних тлумачень суддями якихось положень судочинства у Конституційному суді", - сказав нардеп від "Батьківщини" Юрій Одарченко.

Голова комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич сказав, що профільний комітет прийняв рішення підтримати законопроект №5336-1.

"Комітет більшістю голосів прийняв рішення підтримати альтернативний законопроект за номером 5336-1 за основу, базуючись на наступних міркуваннях. Насамперед, безумовно, через те, що законопроект готувався довгий час в раді суддівської реформи за участі правової громадськості, науковців, міжнародних експертів. Що дуже важливо, він був предметом розгляду Венеційської комісії, яка надала 100% позитивний висновок", - сказав Князевич.

Він додав, що під час підготовки законопроекту до другого читання потрібно буде врахувати зауваження Венеційської комісії.

Загалом, під час обговорення законопроектів депутати критикували високі зарплати суддів КСУ, відсутність строків розгляду звернень і особливості проведення конкурсу на посаду суддів.