У Росії хочуть заборонити фільм про "грішного" царя

У Росії мають намір заборонити показ романтичного фільму про царя Миколу II "Матильда", де цар, канонізований Російською православною церквою святим, змальований грішником

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Таку ініціативу висунула депутат Держдуми Росії Наталія Поклонська. Офіс муфтія російського Дагестану приєднався до ініціативи щодо недопущення показу фільму.

Поклонська, яка після російської анексії українського Криму була призначена Кремлем генпрокурором півострова, намагається заборонити цей фільм. Вона заявляє, що у ньому цар Микола II, канонізований Російською православною церквою святим, змальований грішником.

У фільмі показуються відносини Микола II з балериною Матильдою Кшесинською, коли він ще був неодруженим принцом.

Поклонська також заявляє, що режисер неправдиво змалював Росію, як країну "п’яниць і блудниць".

12 лютого Наталія Поклонська заявила, що отримала листа від мусульман з російських регіонів, які висловлюють занепокоєння щодо фільму, зазначаючи, що ім’я царя Миколи II є також святим для мусульман. При цьому вона не сказала від кого саме і з якого конкретно регіону цей лист надійшов.

Між тим, провідний дагестанський експерт з питань ісламу Зіяутдін Уваісов сказав, що ім’я російського царя не може бути святим для мусульман, оскільки від був канонізований православною церквою.