Альтернатива вугіллю з Донбасу: Насалик розповів, як уряд заощадить 3,5 млн т. вугілля

Наразі уряд впроваджує та буде здійснювати чотири основних проекти, які дозволяють заощаджувати на антрацитовому вугіллі

Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, повідомляє Еспресо.TV.

Він зазначив, що хоче розвіяти міф, який розповсюджується у суспільстві стосовно того, що уряд та Міністерство не зробило нічого для того, щоб диверсифікувати поставки антрацитової групи вугілля з непідконтрольних територій. 

Таким чином міністр представив чотири проекти, які були розроблені для того, щоб диверсифікувати поставки. Зокрема, два з цих рішень вже було реалізовано, а ще два будуть впровадженні в життя протягом 2017 року.

"Рішення перше - це переведення двох блоків (другого та п'ятого) Зміївської ТЕС на газову групу вугілля. Ці блоки потребують мінімального фінансового забезпечення, по-друге, щодо них вже було створено проекти та державна експертиза. Економія за цим проектом становить мільйон тонн вугілля. Другий проект стосується лінії Запорізька АЕС - Каховська. Тільки за три місяці введення проекту (введуть у вересні) економія складає 750 тисяч тонн вугілля", - наголосив Насалик.

За його словами, наразі вже реаліовано проект будівництва Рівненської АЕС - Київської ПС, який вже дав можливість диверсифікувати 1,44 млн тонн антрацитового вугілля. 

Четвертий проект буде реалізовано влітку 2017 року, він стосується завершення будівництва четвертого блоку на Дністровській ГАЕС, що заощадить 700 тисяч тонн вугілля. 

"Загалом проекти, які ввелися та будуть вводитися у цьому році, дають можливість зекономити 3,5 мільйона тонн антрацитової групи вугілля, тобто 1/3 від поставки, яка йде з непідконтрольних територій", - підсумував Насалик.