Експерт розповіла про "дамоклів меч", який завис над е-декларуванням

Якщо Конституційний суд приймає рішення про неконституційність закону, то це означає, що його норми перестають працювати

Про це у ефірі Еспресо.TV розповіла голова ради громадської організації "Громадський люстраційний комітет" Олександра Дрік.

Вона прокоментувала розгляд справи про конституційність норм закону про електронне декларування у Конституційному суді.

"В чому полягає ключова загроза розгляду у Конституційному суді? Рішення КС неможливо скасувати, неможливо подати апеляцію. Тобто, якщо КС приймає рішення про неконституційність закону, то це означає, що закон перестає існувати. Друга складова такої небезпеки — це те, що склад КС залежить від Адміністрації президента. Голова суду Юрій Баулін мав бути звільнений ще два роки тому. Третина суддів перебуває під розслідуванням Генеральної прокуратури. Ми опиняємося в ситуації, коли перевищивши усі строки розгляду цього закону, судді тримають його, щоб використати, коли буде потрібно", — сказала Дрік.

За її словами, це такий дамоклів меч, який нависає над електронним декларуванням. Спроба затягувати розгляд справи може призвести до того, що це триватиме довгий час як у випадку з законом "Про очищення влади".

Потім, коли контролю щодо цього розгляду буде менше, суд може ухвалити рішення, яке його попросять зробити, вважає експерт.