Польща запросить у США екстрадицію українця, підозрюваного в воєнних злочинах

Слідчий відділ Інституту національної пам’яті Польщі надішле США запит про екстрадицію 98-річного громадянина, українця за походженням, Майкла Каркоця, підозрюваного в убивствах поляків

Про це повідомляє прес-служба ІНП, передає Польське радіо.

В повідомленні ІНП ідеться, що Майкл (Михайло) Каркоць 23 липня 1944 року, як командувач військового формування в складі збройних сил Третього Рейху видав підлеглим солдатам наказ про вчинення вбивств жителів сіл Хланів, Колонія Хланів і Колонія Владиславин та повного знищення цих населених пунктів, внаслідок чого загинули 44 особи. Підозрюваного також звинувачують в участі у жорстокому придушенні в 1944 році Варшавського повстання.

13 березня прокурор люблінського відділення Комісії розслідування злочинів проти польського народу ІНП у рамках розслідування направив до відділу у кримінальних справах районного суду в Любліні запит про застосування тимчасового арешту до Майкла К. Це перший крок до рішення про екстрадицію.

У 2015 році Німеччина відмовилася проводити власне розслідування у цій справ через поганий стан здоров’я чоловіка.

Родина Каркоця заперечує, що він вчиняв воєнні злочини. Один із його синів стверджує, що батько ніколи не був у Польщі, а звинувачення - частина пропутінської кампанії, що поширює неправдиві новини. Родина вважає звинувачення "обурливими і безпідставним наклепом".