100 грн за статтю. Як адміни соцмереж вихваляли блокаду Донбасу і бойовиків за гроші ФСБ

Російські спецслужби та бойовики вербували власників та адміністраторів груп в українських соцмережах для публікації антиукраїнських новин, матеріалів на підтримку бойовиків та блокади Донбасу

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Зазначимо, що СБУ припинила діяльність 10 осіб, які використовували соцмережі "ВКонтакте", "Одноклассники" та "Facebook" для сприяння терористичній та розвідувально-підривній діяльності за вказівками Росії. Слідчі також розмісти відео допиту затриманих людей, під час яких вони розповідають, як їх завербували та що входило в їхні обов'язки.

Зокрема, один із затриманих під час допиту зазначив, що у 2015 році адміністратор групи "Антимайдан" запропонувала йому поширювати у соцмережах контент, який дискредитував українських військових у зоні АТО та владу України. За його словами, він не виключає, що ця операція здійснювалась під контролем ФСБ. А вже у 2017 році цей чоловік почав отримувати від групи матеріали стосовно підтримки блокади Донбасу, контрабанди в зоні АТО та тарифних загострень в Україні.

Тим часом інший обвинувачуваний зауважив, що також розміщував у мережі статті на підтримку блокади окупованих територій, за одну статтю йому платили 100 гривень.   

Ще один чоловік під час допиту зізнався, що у 2015 році до нього звернулась жителька з окупованих територій, яка запропонувала йому за гроші постити у соцмережах інформацію про успіхи терористів "ЛНР/ДНР" а також матеріали, які критикують українську владу та закликають приєднатися до Росії. Він стверджує, що за свою роботу кілька разів отримав 300 гривень.