Блокада Донбасу: Нацбанк назвав причини, які врятують від обвалу економіку

Національний банк оновив макроекономічні прогнози на 2017-2018 роки з урахуванням наслідків від блокади Донбасу

Відповідний прогноз було ухвалено під час позачергового засідання Нацбанку 20 березня, повідомляє прес-центр НБУ.

Таким чином, найбільший ефект від блокади окупованих територій держава відчує саме у 2017 році, зокрема, через "націоналізацію" бойовиками українських підприємств. Адже в результаті цього відбудеться розрив ланцюгів виробництва та постачання готової продукції, скоротиться обсяг випуску продукції металургії та видобувної промисловості, коксу, електроенергії.

Через це темпи економічного зростання цього року можуть бути нижчими, ніж у січневому прогнозі, на 1,3 процентні пункти (п.п.). 
 
Втім у НБУ очікують, що зможуть компенсувати ці втрати за рахунок інших чинників. Це стосується введення більш сприятливої цінової кон’юнктури на зовнішніх ринках для товарів українського експорту (металів, залізної руди, зернових), ніж прогнозувалося раніше. Завдяки цьому, чистий позитивний ефект на економічне зростання від сприятливої ситуації на зовнішніх ринках становитиме приблизно 0,4 п.п.
 
Відповідно до цих факторів, попередній прогноз економічного зростання у 2017 році змінився з 2,8% до 1,9%.
 
У Нацбанку стверджують, що наступного року економіка зростатиме швидше, ніж прогнозувалося. Цей прогноз заснований на тому, що підконтрольні Україні підприємства зможуть переорієнтуватися на альтернативні джерела сировини та енергоресурсів і вже наступного року зможуть вийти на максимальне завантаження виробничих потужностей. В результаті, реальний ВВП має зрости на 3,2% у 2018 році, а не на 3%, як очікували у січні.  
 
Рівень споживчої інфляції також не повинен сильно змінитися у наступні два роки, прогноз інфляції - 9,1% у 2017 році та 6,0% у 2018 році.

Таким чином ефекти від зростання цін на продовольчі товари на світових товарних ринках будуть компенсовані більш повільним зростанням адміністративно регульованих тарифів і зниженням тиску на ціни з боку сукупного попиту.

Все по темі: Блокада Донбасу