Росія купує собі привілеї на Заході за рахунок олігархів, - WP

Російська Федерація купує собі вплив та авторитет на Заході під виглядом бізнес-активності

Про це пише відома публіцистка, історик й аналітик Енн Еплбаум у своїй щотижневій авторській колонці для видання Washington Post.

Журналістка заявляє, що після розпаду СРСР більшість політичної російської еліти хотіла приєднатись до Заходу, проте зараз настала нова ера.

"Росією керують не "реформатори", а дуже багаті люди, які вірять, що західні інститути і західні демократичні ідеали становлять загрозу для їхньої влади і їхніх крадених грошей. Вони повернулися до старих тактик, але з деякими новими поворотами", - повідомляє Еплбаум.

Не дивлячись на те, що соціальні мережі допомагають Росії дезінформувати Захід, все ж РФ використовує іншу зброю – бізнесменів та олігархів.

Саме російські бізнесмени допомагали Росії завойовувати західних друзів та впливати на інші країни.

Більшість "незалежних" російських олігархів насправді такими не є, адже гроші їм надала держава через маніпуляції з приватизаціями та відмивання грошей.

Отже звичайна бізнес-активність російських бізнесменів насправді є лобіюванням інтересів Росії.

"Цей контекст допомагає пояснити кар'єру Пола Манафорта, колишнього голови виборчого штабу і давнього соратника президента Дональда Трампа", - повідомляє видання.

Відомо, що у 2005 році російський олігарх Олег Дерипаска найняв Манафорта, щоб той допоміг його компанії "впливати на політику, процес укладання угод і висвітлення в пресі в США, Європі і в колишніх радянських республіках на користь уряду президента Володимира Путіна".

У 2007-2012 роках Манафорт працював радником Віктора Януковича.

Крім того, Росія інвестувала гроші в Трампа. Відомо, що президент Америки фінансово пов’язаний з багатьма російськими олігархами та бізнесменами.

"Питання в тому, чи наша політична система взагалі здатна боротися з цією формою сучасної російської корупції", - зазначається у виданні.