"Північний потік-2": ЄС хоче перемовин з Росією, - ЗМІ

Євросоюз запропонував провести перемовини з Росією щодо газопроводу "Північний потік-2" від імені країн-членів ЄС

Про це повідомляє данське видання Politiken з посиланням на лист Єврокомісії до уряду Данії, передає "Європейська правда".

У цьому документі Єврокомісія зазначає, що будівництво газопроводу суперечить правилам Енергетичного союзу. У них йдеться про те, що ЄС повинен зменшити залежність від зовнішніх енергоносіїв, особливо російського газу.

Зокрема, представниця Єврокомісії Анна-Кайса Ітконен стверджує, що політично ця ідея Комісії не подобається, втім існують ще й законодавчі норми.

"Юридично немає причин для того, щоб Комісія прямо заборонила "Північний потік-2" як такий що суперечить третьому енергопакету", - наголосила Ітконен.

Таким чином у листі вказується, що Єврокомісія запрошує держав-членів висловити свою думку щодо "Північного потоку-2" і зазначає, що газопровід не може функціонувати у "юридичному вакуумі". Понад те, відомство просить країни дозволити розпочати перемовини з російською стороною. Це необхідно зробити для того, щоб основоположні принципи права ЄС застосовувалися до таких проектів як "Північний потік-2".

Тим часом в уряді Данії ще не надали детальної інформації щодо цього листа.