Росія намагається завадити обговоренню прав людини в Радбезі ООН

Росія виступає проти обговорення в Раді Безпеки ООН порушень прав людини як одного з головних причин конфліктів

Про це заявив заступник постійного представника Росії в ООН Петро Іллічов, передає "Радио Свобода".

З ініціативою засудження порушень прав людини як одного з важливих причин виникнення конфліктів виступила постійний представник США в ООН Ніккі Хейлі. 

"Якщо ви подивитеся на конфлікти в різних кінцях світу, їх витоки завжди йдуть до проблем із дотриманням прав людини в цих країнах", - заявила Хейлі, нагадавши про громадянську війну в Сирії та революцію в Тунісі. 

За словами Хейлі, мета обговорень - не пошуки країн-порушників, а оцінка ситуації та спроби запобігання конфліктів, подібних до сирійського.

Росія виступила з різкою критикою цієї пропозиції. Заступник постпреда Росії Петро Іллічов відкинув саму тезу про те, що порушення прав людини становить загрозу міжнародному миру та безпеці. На думку російського дипломата, для таких дебатів існують інші органи ООН - Генеральна асамблея та Рада з прав людини. 

Водночас російський представник висловив готовність провести консультації з представником США для того, щоб знайти "прийнятне формулювання" для дебатів.

США головують у Раді Безпеки ООН у квітні та мають право висувати порядок денний засідань. Американці наполягають на проведенні дебатів та готові поставити цей пункт порядку денного на голосування в Раді Безпеки. Для його затвердження необхідна підтримка 9 з 15 членів Радбезу. США впевнені, що їхню пропозицію буде підтримано.