Вчені придумали, як омолоджувати старих риб, на черзі досліди на мишах

Німецькі вчені провели експеримент,під час якого виявили омолоджуючий ефект від того, що мікрофлору старих риб замінювали на бактерії юних - літні риби, наївшись фекалій молодих, жили майже вдвічі довше

Про це повідомляє Platforma.

Дослідження проводили на рибах під назвою нотобранхі Фурцера - їх дуже зручно використовувати для експериментів,оскільки вони живуть лише пару місяців, а значить легше моделювати різні ефекти старіння. Вчені з німецького Інституту біології старіння вирішили перевірити, як впливає на тривалість життя мікрофлора кишечника.

Відомо, що різноманітні бактерії взагалі-то не є безпосередньою частиною організму, але допомагають перетравлювати їжу, а порушення цієї екосистеми може серйозно нашкодити організму. Дослідники припустили, що бактерії кишечника впливають не лише на травлення, але й на багато іншого. Так, раніше експерименти показували позитивний ефект від відновлення балансу кишкової мікрофлори у дрозофіл.

Усередині юних нотобранів живе безліч мікробів і бактерій, однак до старості вони втрачають більшу частину з них, то ж за складом кишечника риби можна легко визначити її вік. При цьому у молодих мікрофлора приблизно однакова, а в літніх серйозно відрізняється, але завжди в гіршу сторону.

Щоб дослідити омолоджуючий ефект від перенесення мікробіома, вчені годували 9,5-тижневих нотонбрахів антибіотиками, і знищували їх власні бактерії, а потім пускали в чистий акваріум, де знаходилися фекалії молодих 6-тижневих риб. 

"Взагалі-то нотабранхі зазвичай не їдять фекалі. Але вони пробують на смак все, що схоже на їжу, то ж завдяки цьому мікроби все-таки змогли потрапити в їх кишечник", - розповів керівник проекту Даріо Валенцано.

За півтора місяці склад мікрофлори літніх нотонбрахів був так само схожий на 6-тижневих родичів. Вони спритно плавали і, судячи з усього, зовсім не відчували себе старими, хоча для цього виду такий вік уже вважається поважним. Термін життя цієї групи збільшився в середньому на 41%.

Вчені роблять висновок, що з віком імунітет риби слабшає, а в її мікрофлорі починають домінувати більш шкідливі бактерії. Через це організм зайнятий не стільки нормальним функціонуванням, скільки боротьбою з ними. Поява юних мікроорганізмів відновлює колишній баланс і дозволяє немічним нотонбрахам знову жити повноцінним і насиченим життям.

Дослідники планують продовжити вивчати ці механізми, а також поекспериментувати також на дрозофилах і мишах.