Міністерство фінансів може легалізувати ігрові автомати в Україні, - ЗМІ

В українському уряді представили проект ліцензійних умов лотерейного бізнесу, який може створити великий ринок заборонених в Україні азартних ігор

Про це йдеться в аналітичному матеріалі "Ліцензійна підтасовка: під кого Мінфін готує умови для лотерейного ринку" на сайті "Апостроф".

Як зазначає видання це пов’язано з тим, що Міністерство фінансів України написало проект постанови, який регулює умови та вартість отримання ліцензій для лотерейного бізнесу.

Але в ліцензійних умовах Мінфіну відсутні чіткі правила, які визначають, яку саме гру на гроші можна вважати лотереєю, а яку - відносити до азартних ігор.

"Це створює ризик узаконити перетворення України на один великий "Лас-Вегас". Особливо це стосується ігор на лотерейних терміналах самообслуговування (ЛТС). Сьогодні ми вже є свідками цього процесу - варто лише зайти в будь-який з так званих "інтернет-клубів" або "комп'ютерних салонів" під вивіскою легальних операторів держлотерей, де спокійно можна пограти в будь-яку з тисяч заборонених у нас в країні азартних ігор, які їх організатори проводять, прикриваючись назвою "лотерея", - йдеться в тексті.

Видання зазначає, що саме ліцензійні умови повинні були виписати чіткі критерії, за якими ту чи іншу гру можна вважати лотереєю. Але цього в положеннях ліцензійних умов немає. Також відсутні і принципи перевірки відповідності кожної з ігор закону.

"За загальними фразами неможливо зрозуміти, які саме будуть механізми перевірки достовірності даних про обороти, одержуваних контролюючим органом від оператора, методи виявлення проведення неправомірних лотерей , методи контролю оборотів в інтернеті, способи реакції на порушення і припинення протиправної діяльності", - пише "Апостроф".

Головна проблема ініціативи Мінфіну - відсутність механізмів побудови в Україні прозорого лотерейного ринку, який би базувався, на чітко виписаних принципах проведення кожного з типів ігор та постійному контролі держави за діями операторів.