Навіщо централізувати закупівлі

Законом України “Про публічні закупівлі” визначено три способи організації закупівельної діяльності: створення тендерних комітетів, введення до штату уповноважених осіб або передання права на проведення процедур закупівель централізованим закупівельним організаціям (ЦЗО)

Сьогодні замовник може обирати: використовувати один із передбачених способів чи комбінувати різні підходи. Головне, аби закупівлі були ефективними та якісними.

У кінці 2016 року Уряд погодився з пропозицією Мінекономрозвитку та прийняв рішення щодо впровадження пілотного проекту з організації діяльності ЦЗО для Секретаріату КМУ та центральних органів виконавчої влади. Участь у пілотному проекті є абсолютно добровільною та безкоштовною.

Основні завдання ЦЗО:

Переваги впровадження ЦЗО:

22 березня ЦЗО оголосила свій перший тендер. І відбувся він на закупівлю паперу для центральних органів виконавчої влади. Так, зокрема, ЦЗО через електронну систему Prozorro закупить папір для Секретаріату Кабінету Міністрів України, чотирьох Міністерств, Фонду держмайна, ДСНС, Державної прикордонної служби та інших.

Наразі ведуться переговори з постачальниками та підписуються договори з ними. Але вже зараз, підводячи підсумки першої закупівлі, маємо значну економію, яка досягає 15 % та досить велику конкуренцію - по 7 учасників на кожен лот.

Щодо практики запровадження ЦЗО в країнах Азії, Европи, США, можна виділити, що вони мають як обов’язковий так і добровільний характер. Для країн з більш корумпованим суспільством ЦЗО обов’язкові для використання у державних закупівлях. А от, наприклад, у Скандинавських країнах, де низький рівень корупції, ЦЗО має лише рекомендований характер.

У світі вже більше 15 років існують такі організації. В Україні ж цей проект має вигляд пілотного. Але якщо він буде приносити заощадження та полегшення проведення тендерних процедур, його впровадять на подальшу роботу в закупівлях державного рівня.

 

Припіченко Антон - керівник онлайн-майданчику SmartTender.biz