Швейцарці вирішили відмовитися від атомної енергетики

У Швейцарії відбувся референдум, під час якого громадяни підтримали поступову відмову від атомної енергетики та перехід на відновлювальні джерела

Про це повідомляє ВВС.

На користь "зелених" технологій у енергетиці проголосували 58% швейцарців.

При цьому конкретної дати повного переходу на альтернативну енергетику швейцарські законодавці поки що не встановили - згідно із запропонованою реформою, це має статися, коли спливе термін експлуатації усіх 5 АЕС країни.

Наразі ці АЕС виробляють третину від обсягів електроенергії, які споживає Швейцарія. Найбільшу частину електроенергії виробляють гідроелектростанції. Енергетична реформа також передбачає посилення уваги до енергоефективності.

Реформі чинить опір права Швейцарська народна партія, що заявляє про ймовірне подорожчання електроенергії внаслідок переходу до відновлювальних джерел.

Швейцарська влада почала підготовку до закриття АЕС у 2011 році після катастрофи на японській Фукусімі. Уряд Конфедерації в 2016 році ухвалив план розвитку енергетики до 2050 року, згідно з яким нових АЕС уже не будуватимуть, а поступово переходитимуть на енергію вітру, сонця та на біопаливо.