Через теракт у Манчестері британські міста патрулюватиме армія

На вулиці міст Великої Британії виведуть військових, щоб забезпечити в країні безпеку на тлі теракту в Манчестері

Про це повідомляє ВВС.

Міністр внутрішніх справ країни Ембер Радд підтвердила відрядження на вулиці 3800 військових після того, як прем'єр-міністр Тереза Мей фактично ввела в дію першу фазу операції Temperer, мета якої - залучити військових до забезпечення внутрішньої безпеки в країні.

При цьому солдати не беруть на себе функцію озброєної поліції, а лише допомагають правоохоронцям нести службу. За словами Терези Мій, керівництво поліції саме зможе вирішувати, де краще задіяти військових, хоча, скоріше за все, їх залучать до охорони туристичних пам'яток, аеропортів та інших важливих транспортних вузлів, а також великих спортивних заходів.

Зокрема, військові вочевидь стежитимуть за безпекою фіналу Кубка Англії на стадіоні "Вемблі", який відбудеться у вихідні та може привернути увагу зловмисників. Також військові підрозділи таємно розмістять у різних районах країни. Вони перебуватимуть у стані підвищеної боєготовності на випадок скоординованих збройних нападів.

Таке вже було 1980 року, коли поліція звернулася до спецназу SAS із проханням допомогти в штурмі іранського посольства в Лондоні, захопленого терористами. Однією з причин звернутися до військових тоді стали менші, ніж зараз, можливості збройної поліції. Наразі в поліції служить набагато більше офіцерів, які пройшли спеціальну підготовку.

За словами Терези Мей, до вибуху в Манчестері може бути причетне ширше коло осіб і саме ці побоювання змусили владу задіяти армію на тлі виборів у країні, що невдовзі відбудуться.

"Збройних офіцерів поліції, які охороняють ключові об'єкти, замінять військовослужбовцями. Ви зможете помітити військових на деяких заходах, таких як концерти і спортивні матчі", - сказала Мей.

Голова контртерористичних операцій Великої Британії Марк Роулі наголосів, що всі заходи відбудуться лише в разі, якщо їх безпеку буде гарантовано.