ГПУ перевіряє Фірташа у "газовій" справі зі збитками 930 млн грн

Генпрокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом зловживання урядовцями службовим становищем на суму 930 млн грн в інтересах компанії Дмитра Фірташа

Про це йдеться у рішенні Печерського районного суду міста Києва від 15 травня.

За даними слідчих, починаючи з 2012 року, завдяки незаконним діям урядових структур компанія Фірташа в комерційних цілях безкоштовно експлуатує газорозподільні мережі.

"До теперішнього часу не вжито належних заходів щодо визначення суб'єкта держави відповідального за управління газорозподільними мережами, порядку передачі вказаних газорозподільних мереж у користування на платній основі суб'єктам господарювання, що провадять діяльність з розподілу природного і нафтового газу, визначення плати за користування зазначеними мережами та укладення відповідних договорів", - йдеться у рішенні суду.

За підрахунками ГПУ, дії окремих екс-посадовців Кабінету міністрів, Міненерговугілля, Мінекономрозвитку, Мінфіну, Фонду державного майна призвели до завдання державі збитків в розмірі 930 млн. грн.

Досудовим розслідуванням перевіряється причетність до цих злочинів службових осіб ПрАТ "Газтек" Фітраша.

ГПУ повідомила суду, що Шевченківська податкова інспекція відмовила їй у наданні копій документів перевірок "Газтек" і податкової звітності підприємства за період з 2012 року і по сьогоднішній день.

Суд дав дозвіл ГПУ на тимчасовий доступ до документів Шевченківської податкової по компанії "Газтек".

У разі, якщо документи не будуть надані, суд може видати санкцію на обшук.