АМКУ визнав ліцензійні умови Мінфіну для лотерей загрозою для ринку

Антимонопольний комітет України визнав, що нові ліцензійні умови Мінфіну для лотерей негативно вплинуть на конкуренцію на ринку

Про це на запит 5 каналу щодо можливої монополізації ринку лотерей повідомили в АМКУ.

У відповіді значиться, що Мінфін надіслав на погодження АМКУ проект урядової постанови "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей та встановлення розміру плати за видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей".

АМКУ постанову не погодив, оскільки "за результатами здійсненого аналізу було встановлено, що критерії до ліцензіатів ... не можуть бути визнані об’єктивними, при цьому державним банкам надаються переваги порівняно із іншими ліцензіатами в отриманні ліцензії на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей, що може мати негативний вплив на стан конкуренції на ринку"

Аналогічні критерії до операторів державних лотерей встановлені в Законі України "Про державні лотереї".

Відповідь АМКУ

Читайте такожМонополія на джекпот. Як в Україні створюють лотерейного монстра

Крім того, Комітет проведе дослідження, за результатами якого, у разі виявлення ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, будуть вжиті відповідні заходи та підготовлені пропозиції.

Зазначимо, Міністерство фінансів України розробило умови отримання ліцензій для лотерейного бізнесу. Як пише газета "Дзеркало тижня", проект ліцензування лотерейного ринку від Мінфіну може легалізувати гральний бізнес, який заборонений в Україні з 2009 року.

У проекті ліцензійних умов немає чіткого розмежування між лотереєю Тото і букмекерством. А останнє віднесено до азартних ігор і заборонено в Україні.

За словами експерта з лотерейної тематики Зоряни Топорецької чиновники Мінфіну пропонують дозволити гральні зали з терміналами ЛТС (лотерейні термінали самообслуговування). При цьому відомство Данилюка не вимагає сертифікації програмного забезпечення.

Крім цього проекту постанови створює монополії на лотерейному ринку.