Монополія на джекпот. Як в Україні створюють лотерейного монстра

31 травня, 2017 середа
13:35

В Україні вирішили навести лад в лотерейному бізнесі. Але вигадані Мінфіном правила залишають одного монополіста і легалізують заборонені азартні ігри

Корупційні урядові рішення, котрі перерозподіляють фінансові потоки на користь окремих компаній, - давня українська традиція. Цього разу ласим шматком став український лотерейний ринок. Юристи підрахували: щороку на ньому обертаються сотні мільйонів і навіть мільярди гривень.

За словами юриста та експерта з лотерейної тематики Зоряни Топорецької, обсяг всього лотерейного ринку України за 2016 рік складає 850 мільйонів гривен. За 2015 рік - 1,4 мільярди. 

Депутати і учасники ринку стверджують, що замість чесних правил гри документ штучно створює монополію однієї приватної компанії.

"Залишилась тільки одна компанія "Українська національна лотерея". Вичистили ринок лотерей і залишили тільки одного оператора. Якщо залишився один гравець, то це є пряма корупція", - розповіла Еспресо народний депутат від "Батьківщини" Олександра Кужель.

Санкції "на двох", або Як залишити монополіста

УНЛ лотереи монополия

Нині на українському ринку лотерей діє всього лише три оператори. Окрім "Української національної лотереї" відомої як "УНЛ", це компанії "М.С.Л." та "Патріот", які з 2015 перебувають під санкціями. Саме цим і скористалися чиновники Мінфіну, щоб віддати надприбутковий лотерейний ринок лише одному оператору. 

За словами Топорецької, проект ліцензійних умов написаний таким чином, що забороняє операторам, які під санкціями отримати ліцензію і взагалі продовжувати діяльність. 

Згідно з новими умовами ліцензування, ліцензіатом не може бути компанія, якщо проти неї, її керівників або засновників застосовані економічні санкції. З ухваленням цього рішення "МСЛ" і "Патріот" припинять свою діяльність, а власники "УНЛ" рахуватимуть надприбутки.

Санкції, запроваджені у зв’язку з російською агресією, стали в Україні додатковим інструментом тиску на бізнес-конкурентів. Причому зв’язки українських компаній з країною-агресором чи терористичними організаціями нерідко залишаються недоведеними. 

Патріот

"Патріот" запідозрили в тому, що вони співпрацюють з російськими компаніями, і була підозра в тому, що вони розповсюджують не державні лотереї, а займаються організацією і проведенням азартних ігор. 

У вересні торік компанія "Патріот", котрою раніше володіли пов'язані з росіянами люди, офіційно оголосила про продаж та зміну власника. Ним став відомий банкір, колишній депутат-нашоукраїнець Олександр Морозов. Однак, перехід компанії до українського власника причиною скасування санкцій не став.

М.С.Л.

МСЛ

Не допомогло й оприлюднення даних про власників компанії "М.С.Л.", серед яких виявилися український та кіпрський бізнесмени. 

Президент компанії М.С.Л. Георгій Ложенко розповів Еспресо, що серед засновників Молодьспортлото немає жодного російського громадянина.

Головний аргумент, який використало СБУ, щоб занести М.С.Л. в список санкційних компаній – лист 5-річної давності Георгія Ложенка. В 2012 році М.С.Л. запропонували Мінфіну залучити гроші від лотерей на фінансування Євро-2012.

Тодішній уряд попросив довести, що у компанії є впливовий фінансовий партнер. М.С.Л. надіслала листа в якому вказало, що партнером з реалізації проекту може виступити "Альфа-банк". Сам банк і тоді, і зараз не був у структурі власності компанії.

В ЗМІ згадується, що компанії "Альфа-групп", яка належить російському олігарху Михайлу Фрідману, належить М.С.Л. Насправді, єдині фінансові відносини М.С.Л. та "Альфа-групп" - це звичайний кредит від "Альфа-банк".

І хоча СБУ після тривалих перевірок від своїх претензій до "М.С.Л." відмовилась, санкції тривають, а нині загрожують самому існуванню компанії.

"Комусь вигідно тримати нас в санкціях. Були просто хлопці, які змогли туди нас вписати, а потім цим скористатися. Що ми зараз і бачимо", - каже Ложенко.

Між тим судове оскарження санкцій, запроваджених щодо операторів лотерей, займає тривалий час, - кажуть юристи. "Ні кримінальних проваджень, ніяких підтверджень поки фінансування ними іноземної держави чи підтримки тероризму немає. Не було жодних заяв з викладенням конкретних фактів", - розповіла юрист Зоряна Топорецька.

УНЛ

УНЛ лотереи монополия

Єдиним гравцем, якому дозволено працювати на лотерейному ринку залишаються "Українські національні лотереї". УНЛ відкривати імена своїх власників не поспішає. Більше того, єдина вільна від санкцій лотерейна компанія сама виявилась пов’язана з фірмами, підозрюваними у фінансуванні тероризму.

В листопаді минулого року в газеті "Україна молода" "УНЛ" оголосила, що розриває зв’язки з компаніями "Юнайтед Грін Планет", "Планета Земля" та "Мірас ЛТД", котрі не лише займалися організацією забороненого грального бізнесу, але й фінансували терористичну діяльність.

Під вивіскою "Української національної лотереї" ці фірми діяли більше року. Те, що вони займалися азартним бізнесом, зокрема, на окупованих територіях на сході України та в Криму, підтверджують і в СБУ. Однак це не стало причиною для запровадження санкцій щодо "УНЛ". 

Як розповів Еспресо.TV виконавчий директор лабораторії комп'ютерної криміналістики "Cyberlab" Сергій Денисенко, багато залів відкривається, підписують договори і роблять уже не лотереї, а заборонені азартні ігри.

В липні минулого року Печерський суд столиці встановив, що службовими особами та засновниками "Української національної лотереї" було створено злочинні схеми щодо ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом за допомогою фіктивних підприємств та організації зайняття гральним бізнесом під виглядом проведення державних лотерей.

Судом встановлено, що під виглядом реалізації лотерей “Фаворит спорт”, що випускаються за ліцензією "УНЛ", здійснювалася заборонена законом букмекерська діяльність. Однак, всі ці звинувачення аж ніяк не похитнули монолітне становище оператора на лотерейному ринку.

За роз’ясненнями причин такої вдачі Еспресо звернулося до директора "УНЛ" Андрія Бочковського, але отримали таку відповідь:

- Я говорю із Андрієм Бочковським?

- Да. 

- Прокоментуєте будь ласка проект урядового рішення, яке надає монополію вашій компанії на ринку?

- А с чего вы взяли, что я буду сейчас вам давать комментарий? До свидания…

Відповідно розслідування журналістів власником “Української національної лотереї” (УНЛ), компанії із статутним капіталом у 268 млн грн, у 2016 році став тренер велоспорту Тернопільської обласної дитячо-юнацької спортивної школи  - Роман Зеньо. Раніше Зеньо ніколи не мав бізнесу і займався виключно велоспортом. 

Нелегальний "Лас-Вегас"

УНЛ лотереи монополия

Тим часом, юристи стверджують, що норми, закладені в документ чиновниками Мінфіну, дозволять обраним операторам лотерей не лише над збагачуватися, але й приховувати свої прибутки. 

"Ніхто не буде знати про реальні доходи. І тим самим існує ризик ухилення від сплати податків. Написано, що ігри можуть проводитися і за готівку, і безготівково. Це дуже нагадує якраз легалізацію підпільних ігрових залів", - коментує юрист Зоряна Топорецька. 

В парламенті стверджують, що суми, котрі приховує від держави лотерейний бізнес, вже зараз обчислюються мільярдами.

Нардеп від фракції "Самопоміч" Олександр Данченко каже, що 5-6 мільярдів гривень на рік держава недоотримує за рахунок непрозорої системи.  "Прозорість лотерейного ринку вона під величезним питанням. 60-70% знаходиться в тіні", - розповів депутат.

Народний депутат Павло Кишкар, між тим, стверджує, що відсутність прозорості і контролю операцій на ігровому ринку дозволить виводити з України астрономічні суми. "Держава буде недоотримувати від гри в інтернеті. Від 20 до 26 мільярдів гривень буде виводитися за Україну через ігрові сайти".

Експерти переконують, що замість встановлення прозорих правил на лотерейному ринку чиновники Мінфіну подбали про розширення власних повноважень, що дозволить схиляти операторів до корупційних домовленостей.

"Мінфін вирішує, чи дозволяти чи забороняти проведення окремих лотерей. Комусь дозволяти більше лотерей, комусь менше. Навіть отримавши ліцензію, оператор буде змушений постійно ходити за дозволом до Міністерства фінансів", - каже Топорецька.

Зазначимо, в 2012 році був прийнятий ініційований урядом Азарова закон "Про державні лотереї в Україні". Але відповідно документа умови і вартість видачі ліцензій лотерейному бізнесу повинен встановити Кабмін.

До 2017 року жоден уряд так і не зміг видати постанову, яка б затвердила умови ліцензії для "лотерейщиків". Але 5 травня Мінфін на чолі з міністром Олександром Данилюком таки опублікував проект постанови, який повинен визначити рамки існування цього бізнесу.

Прийнятий за Азарова закон "Про державні лотереї" визначає, що оператори державних лотерей повинні мати досвід роботи на цьому ринку не менше 10 років. Також вони повинні мати не менше 5 тисяч пунктів розповсюдження  лотерей.

Зараз цим умовам відповідає 3 компанії – УНЛ, "Патріот" та М.С.Л. Як ми писали вище, дві останні компанії з цього списку чомусь потрапили в санкційний список. Виходить, цей документ залишає на ринку монополію для однієї компанії і зменшує надходження податків в держбюджет.

Інша сторона ініціативи Мінфіну - можлива легалізація  грального бізнесу, який заборонений в Україні з 2009 року.

У проекті ліцензійних умов немає чіткого розмежування між лотереєю Тото і букмекерством. Останнє віднесено до азартних ігор і заборонено в Україні. У результаті такого ліцензування лотереї ми можемо отримати заодно й легалізацію азартних ігор.

От і виходить, в той час, коли уряд заявляє про постійний брак грошей на зруйновані дороги, підтримку шкіл та лікарень, чиновники Мінфіну готують передачу мільярдних фінансових потоків приватній компанії, котра приховує своїх власників. Бо обмежувальні санкції чиновники зробили інструментом тиску на бізнес.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
12:04
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
Більше новин