Сплачують по 1 млн: в РПЦ розповіли про прибуток з храмів та ЛГБТ-лобі

Сучасна православна церква в Росії перетворилася в бізнес-структуру з потужним "блакитним" лобі, заявляє випускник Єкатеринбурзької духовної семінарії РПЦ Віктор Норкін

Інтерв'ю з ним вийшло на порталі URA.ru.

"Усе націлено на отримання вигоди й грошей - таїнства за гроші, треби (освячення машин, квартир тощо) - теж, єпископи стягують величезні податки з парафій. Податок зі звичайного невеликого храму сягає 100 тисяч рублів, а про великі я взагалі мовчу", - стверджує Норкін.

Головна російська православна святиня, Храм Христа Спасителя (Москва), за його словами, "сплачує суму з шістьма нулями, які йдуть до патріархії".

"Все це жодним чином не оподатковується. Плюс те, про що я говорив вище: церкви стають якимись крамницями. Найголовніше, що вимагає єпископ від священика - організацію церковної лавки, з якою останній міг би отримувати стабільний дохід, а потім вже церковно-парафіяльна школа і так далі", - нарікає Норкін.

"Податки", говорить богослов, надходять з парафій "нагору" виключно у вигляді "чорної готівки".

"Це конверти. Кожній єпархії (митрополії) встановлено певний податок з патріархії. Як казав митрополит (Санкт-Петербурзький і Ладозький - ред.) Варсанофій в одній із розмов з новопоставленим єпископом: "Ви, владики, маєте запам'ятати найголовніше - це те, коли ви здаєте щомісячний фінансовий звіт в патріархію". Зазвичай, це кінець місяця. Зі звичайної простенької невеликої єпархії податок досягає мільйона рублів ($ 17-18 тис. - ред.). Скільки платять митрополії, я не знаю, але, думаю, в рази більше. Як витрачаються гроші, я не знаю", - заявляє Норкін.

Що стосується ЛГБТ-лобі, то його представників, каже Норкін, "ставлять на високі посади - парохами, архимандритами й так далі".

"Кар'єрними сходами просуваються  люди з певною орієнтацією ... І це не поодинокі випадки", - запевняє він.

Про гомосексуальну орієнтацію майбутніх священиків, стверджує він, відомо ще з семінарії, оскільки семінаристи нерідко "прислужують" вищим церковним чинам на банкетах та оргіях.

" ...Виходить, що мораль нам читають люди, які цієї мораллю не живуть", - робить висновок Норкін.