Бюджет втратив майже 300 млн податків через монополію на лотерейному ринку, - політолог

Через монополію на ринку лотерей український бюджет у 2016 році отримав 26,5 млн грн податків замість 300 млн грн

Про це на сторінці у Facebook написав політолог Кирилл Сазонов. 

"У 2013 році лотерейщики заплатили 321 млн гривень податків до бюджету. У 2015 році - 26.5 млн. 2016 рік далеко від п'ятнадцятого не втік. Перші думки з приводу падіння - війна, обвал економіки, відрізали нас від російського ринку. Але ні. Причина - санкції", - пише Сазонов.

Як пише політолог, СБУ запропонувала внести до списку санкцій українських лотерейників МСЛ. Причина - лист 7-річної давності. У 2010 році власник компанії МСЛ Георгій Ложенко запропонував Мінфіну залучити гроші від лотерей на фінансування Євро-2012. Тодішня влада сказала, треба щоб у компанії був впливовий фінансовий партнер. МСЛ і надіслала лист, що партнером реалізації проекту може бути Альфа-банк.

Читайте також: Монополія на джекпот. Як в Україні створюють лотерейного монстра

"Вже в 2015 році цей лист виявився причиною для санкцій МСЛ. Альфа-банк належить російському олігархові Фрідману, близькому до режиму Путіна. Але власником МСЛ Альфа ніколи не була. Єдиний їхній зв'язок - простий кредит в Альфа-банку. Навіть СБУ вже відмовилося від своїх претензій. А компанія все одно з санкціями", - описує ситуацію Сазонов. 

Політолог наголошує, що МСЛ в 2013 в заплатив у бюджет 300 млн податків, а в 2016 лише 21 млн.

"І найцікавіше. На лотерейному ринку України завжди працювало 3 великі гравці - МСЛ, Патріот і УНЛ. Про санкції МСЛ ви вже знаєте, Патріот теж в списку санкцій. Тому УНЛ єдиній дозволено заробляти на лотереях. І виходить нормальний такий пазл. У одних віджимають бізнес під прапором боротьби зі злом. Іншим створили монополію і всі умови для і заробляння грошей", - пише Сазонов

  • Нагадаємо, всього на українському ринку державних лотерей працює 3 компанії - УНЛ (Українська національна лотерея), "Патріот" і М.С.Л. (Молодьспортлото). З вересня 2015 М.С.Л. і «Патріот» потрапили до списку санкцій компаній в Україні.
  • Головний аргумент, який використовувало СБУ, щоб занести М.С.Л. в санкційний список - лист 5-річної давності власника компанії Георгія Ложенка. У 2012 році М.С.Л. запропонувала Мінфіну проект фінансування Євро-2012, в якому партнером вказало «Альфа-банк».
  • Сам банк і тоді, і зараз не був в структурі власності компанії. Єдині фінансові відносини М.С.Л. і «Альфа-Банк» - це звичайний кредит. Пізніше СБУ відмовилося від своїх претензій до М.С.Л, але компанія залишилася в списку санкцій.
  • Компанія УНЛ сьогодні залишилася монополістом на ринку. Тільки проти неї не ввели санкції, незважаючи на визнання ним співпраці з фірмами, які СБУ звинувачує в підтримці терористів.