Пенсійна реформа: в уряді пояснили, як осучаснять пенсії

Пенсійна реформа передбачає перерахування розміру пенсій для українців з урахуванням середньої зарплати за останні три роки

Про це в ефірі "5 каналу" заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Він зазначив, що першим кроком у цій справі стане диференціація пенсій, тобто її осучаснення, яке останній раз проводилося у 2012 році.  За його словами, під час цього процесу потрібно взяти середню зарплату за останні три роки і перерахувати базовий розмір пенсії.

"У 2012 році знову ж таки пенсіонерів обманули і порахували по рівню 2008 року. От уявіть собі, сьогоднішні пенсіонери йдуть на пенсію і їм йде розрахунок з 3764 грн середньою по Україні, а у всіх інших, які раніше вийшли на пенсію до 2012 року, у них – з 1197 грн., тобто у три рази менше", - пояснив Рева.

Читайте також: Чи потягне український бюджет підвищення пенсій

Таким чином, якщо здійснити перерахунок, виходячи з середньої заробітної плати, що зараз становить 3764 гривень, то всіх пенсіонерів вдасться привести до єдиного показника.

"Це виставить диференціацію, це не значить, що всі отримають по 100 грн. Мова йде про те, що хтось отримає 100 грн, хтось 200 грн, хтось отримає тисячу гривень. Це буде залежати від двох показників - страхового стажу та заробітку", - підсумував Рева.