У Держказначействі кажуть, що не зможуть контролювати лотерейний ринок за нових правил

Держказначейство України попереджає, що запропоновані Мінфіном умови ліцензування лотерейного бізнесу не дозволяють ефективно контролювати гроші від лотерей

Про це йдеться у відповіді Державного казначейства України на запит програми "Гра Інтересів" на "5 каналі".

Держказначейство заявило, що може контролювати лише державні тиражні лотереї з використанням електронних систем сплати. Жодного аналізу та контрольних дій за самим процесом проведення лотерей Казначейством не здійснюється, оскільки це не передбачено законодавством.

Крім того, у проекті нових ліцензійних умов на Казначейство планується покласти контроль не лише за традиційними тиражними лотереями, а й за іншими, в тому числі, Інтернет-лотереями, миттєвими лотереями. 

Як зазначає Держказначейство, такий контроль не буде дієвим, бо можливості Казначейства наразі дозволяють по суті лише формувати статистичні дані про сплату за участь в лотереї. При цьому дані беруться з бази даних, яку формують самі ж оператори ринку. 

На переконання Державного казначейства України функцію контролю за проведенням лотерей слід закріпити за Державною фіскальною службою України. 

Читайте також: Монополія на джекпот. Як в Україні створюють лотерейного монстра

Зазначимо, Міністерство фінансів України розробило умови отримання ліцензій для лотерейного бізнесу. Як пише газета "Дзеркало тижня", проект ліцензування лотерейного ринку від Мінфіну може легалізувати гральний бізнес, який заборонений в Україні з 2009 року.

У проекті ліцензійних умов немає чіткого розмежування між лотереєю Тото і букмекерством. А останнє віднесено до азартних ігор і заборонено в Україні.

За словами експерта з лотерейної тематики Зоряни Топорецької чиновники Мінфіну пропонують дозволити гральні зали з терміналами ЛТС (лотерейні термінали самообслуговування). При цьому відомство Данилюка не вимагає сертифікації програмного забезпечення.

Також у проекті ліцензійних умов контроль за проведенням лотерей покладається на Держказначейство України. Дана норма виписана у підзаконному акті попри те, що Закону, який би регламентував здійснення Державним казначейством контролю за проведенням лотерей в Україні - наразі немає.