Верховний суд США дозволив соцмережі ґвалтівникам і педофілам

Судді Верховного суду США одноголосно визнали неконституційним закон штату Північна Кароліна, який забороняє використовувати соціальні мережі засудженим за злочини сексуального характеру

Про це повідомляє ВВС.

Позивач Лестер Пакінгем, включений до реєстру осіб, які вчинили сексуальний злочин, звернувся до суду після того, як його визнали винним у порушенні цього закону за публікацію в соцмережі, в якій він описував, як уникнув штрафу за неправильну парковку.

"Жодного штрафу, жодних судових витрат. Не довелося нічого витратити ... Слава Богу!" - саме за цей пост у Facebook чоловіка заарештували, після чого він отримав умовний термін. Американець визнав закон несправедливим і звернувся до суду зі скаргою на обмеження його права на свободу слова.

Пакінгема включили до реєстру 2002 року, коли він мав 21 рік. Тоді він зізнався в сексуальному зв'язку з неповнолітньою.

В результаті розгляду цієї справи Верховний суд встав на сторону американця, визнавши, що закон дійсно зайшов надто далеко в обмеженні свободи слова.

Судді також погодилися з доводами адвокатів про те, що закон, серед іншого, трактує поняття "соціальна мережа" дуже широко, через що під його дію можуть потрапляти будь-які сайти з можливістю залишати коментарі.

Враховуючи, що у Сполучених Штатах діє прецедентна правова система, рішення за позовом Пакінгема розповсюджується аткож на інші штати.

Закон, прийнятий в Північній Кароліні в 2008 році, забороняє засудженим за сексуальні злочини використовувати комерційні соціальні мережі, які дозволяють реєструватися неповнолітнім.