Трамп одним необережним словом поставив під сумнів суверенітет України, - WP

Очільник США Дональд Трамп під час зустрічі з президентом Петром Порошенком припустився у розмові помилки, що може образити багатьох українців

Про це йдеться у статті видання The Washington Post.

Зазначається, що під час зустрічі з Порошенком Трамп заявив, що для нього велика честь приймати президента Порошенка з України. Говорячи англійською, він промовив назву країни з артиклем, сказавши the Ukraine.

Проблема полягає у тому, що в англійській мові артикль "the" з назвами країн використовується дуже рідко, зокрема, коли треба позначити географічну позицію. Наприклад, the Philippines - демонструє, що Філіппіни є острівною державою, the United States of America - показує, що територія США складається зі штатів. Україна ж в англійській мові не повинна вживатися з артиклем. 

"Ця помилка Трампа може залишити багатьох українців роздратованими через її незграбні геополітичні наслідки", - йдеться у тексті статті. 

При цьому раніше в англійській мові достатньо часто використовувалася саме назва "the Ukraine". Така ситуація була аж до розпаду СРСР, після чого держава намагалася майже у всіх новинних публікаціях наголосити, що її назву вже не потрібно говорити з артиклем. 

Видання пояснює, що назву раніше могли використовувати з артиклем з двох причин. Одна з них полягає у тому, що у період з 1919 по 1991 Україну за допомогою "the" виокремлювали серед інших радянських республік. Друга причина - сама етимологія слова "Україна", яка, на думку вчених, походить від давньослов'янського слова "окраина", що в англійській називають "the borderland".

"Помилка вказує на те, що Україна може бути визначена тільки в контексті згадування її більш великого сусіда - Росії, а також часів панування над нею Радянського Союзу та Російської імперії до цього. Назва the Ukraine ставить під сумнів її суверенітет", - пише WP.

Зазначається, що Порошенко візуально на використання Трампом артикля не відреагував, однак велика кількість користувачів соцмереж цю помилку помітила. 

Колишній посол США в Росії Майкл Макфол, коментуючи цю ситуацію, заявив, що слова Трампа вказують на те, що він не був належним чином поінформований.

Попри це, багато інших керівників США зробили ту ж помилку, зокрема і екс-президент Барак Обама в 2014 році.