Кібератаки замовляв особисто Путін, - екс-міністр безпеки США

Колишній міністр внутрішньої безпеки США Джей Джонсон під час слухань у Комітеті з розвідки Палати представників назвав російського президента замовником масштабних кібератак під час виборчої кампанії

Про це повідомляє CNN.

"В 2016 році російський уряд, за вказівкою самого Путіна, організував кібератаки у нашій країні з метою вплинути на наші вибори - просто і ясно. Тепер ключове питання для президента і Конгресу: "Що ми збираємося зробити для захисту американського народу і демократії від такого роду речей у майбутньому?", - заявив Джонсон.

Під час обговорення сталася суперечка щодо того, чому ж відомство Джонсона не змогло протидіяти російський хакерам. За його словами, йому заважали впливові республіканці, тоді як присутні на слуханнях представники цієї політсили звинувачували демократів.

Читайте також: Трамп на гачку. Як Росія втручалася у вибори в США

При цьому Джонсон наголосив, що Міністерство внутрішньої безпеки обмежене у своїх повноваженнях, оскільки не має слідчих функцій (як у ФБР).

"Нещодавній звіт Національної служби безпеки США, написаний 5 травня, докладно описує російську розвідувальну операцію, націлену на компанію, яка надає програмне забезпечення для реєстрації виборців і те, як використовуючи інформацію з цього злому, росіяни пізніше влаштували кампанію "підводного полювання" проти низки державних та місцевих посадовців", - нагадує CNN.