На Хортиці відкрили для відвідувачів святилище, старіше за Стоунхендж

У четвер, 29 червня, на острові Хортиця в Запорізькій області для туристів відкрили святилище, що датується IV-ІІІ тисячоліттям до н.е.

Про це повідомляє "Укрінформ".

За даними національного заповідника, цю споруду з каміння було створено раніше, ніж всесвітньо відомий Стоунхендж.

Святилище на Хортиці представляє собою кілька кіл каменів із одним вищим каменем. Воно знаходиться на території острова в районі балки Каракайка. Цей пам'ятник епохи бронзи було виявлено випадково кілька років тому співробітником заповідника. До цього дня він перебував у процесі музеєфікації.

"Воно старше, ніж Стоунхендж. В цілому комплекс цих святилищ - це елемент арійського сакрального простору. Такі святилища виявлені і в Корнуеллі у Великій Британії, і в Бретані у Франції, і на Кольському півострові. Концентрація подібних святилищ на острові Хортиця дає можливість говорити про те, що Хортиця могла бути сакральним центром, "Меккою" епохи бронзи, - сказав заввідділом Національного заповідника "Хортиця" Сергій Дударенко.

За словами вченого, на території острова Хортиця вченими знайдено вже цілий комплекс подібних святилищ.

На сьогодні найбільш цікавими з уже досліджених об'єктів-святилищ Хортиці є обсерваторія на висоті Брагарня, культовий комплекс близько балки Велика Молодняга, "Чорний камінь", що зберігають у Музеї історії запорізького козацтва та комплекс "Скіфський стан", який представляє собою кургани та збори кам'яних виробів.