У Раді скаржаться, що Мінфін кулуарно просуває документ, який легалізує гральні автомати

Мінфін проігнорував Верховну Раду та розробив проект ліцензійних умов лотерейного бізнесу, який дозволить легалізувати заборонені ще в 2009 ігрові автомати в Україні

Про це розповіла голова податкового комітету ВРУ Ніна Южаніна, передає УНН.

“Є велика кількість зареєстрованих законопроектів щодо ігорного бізнесу. Придумувати і створювати новий документ — це не коректно по відношенню до Комітету, по відношенню до ВР. Треба ж розуміти, що ми вже працювали у робочих групах комітету, маємо дуже багато експертних висновків і концепцій, які пропонували застосовувати у нашій країні для того, щоб ігровий бізнес вивести із тіні і мати надходження у бюджет. Але чомусь цей документ (проект ліцензійних умов для лотерейників, - ред.) готується у відриві від існуючих пропозицій і не обговорюється ні з ким. Це дуже прикро”, - зазначила вона.

Южаніна переконана, що депутати мають знати над чим працює уряд.

“Адже на сьогодні відомо лише про сам факт роботи, яка ведеться. Проаналізувати документ ми не можемо,” - наголосила вона.

Зазначимо, Міністерство фінансів України розробило умови отримання ліцензій для лотерейного бізнесу. Як пише газета "Дзеркало тижня", проект ліцензування лотерейного ринку від Мінфіну може легалізувати гральний бізнес, який заборонений в Україні з 2009 року.

У проекті ліцензійних умов немає чіткого розмежування між лотереєю Тото і букмекерством. А останнє віднесено до азартних ігор і заборонено в Україні.

За словами експерта з лотерейної тематики Зоряни Топорецької чиновники Мінфіну пропонують дозволити гральні зали з терміналами ЛТС (лотерейні термінали самообслуговування). При цьому відомство Данилюка не вимагає сертифікації програмного забезпечення.

Крім цього проекту постанови створює монополії на лотерейному ринку. В свою чергу, Антимонопольний комітет України визнав, що нові ліцензійні умови Мінфіну для лотерей негативно вплинуть на конкуренцію на ринку.