Росія вивезла з окупованого Криму 450 музейних експонатів

Міністерство культури України обурене проведенням у Москві виставки "Пантікапей і Фанагорія. Дві столиці Боспорського царства", на яку з Криму привезли українську культурну спадщину

Про це йдеться в заяві міністерства культури України.

Виставка відкрилася 29 червня в московському Державному музеї образотворчих мистецтв ім. Пушкіна. Росіяни вивезли з окупованого півострову 450 раритетних експонатів, зокрема археологічні предмети з фондів Керченського історико-культурного заповідника. Вказується, що виставка "запозичених" експонатів триватиме до 17 вересня. Про подальшу долю знахідок наразі невідомо.

"Відповідне свідчить про цинічне порушення положень таких міжнародних актів як Конвенції про закони і звичаї суходільної війни, Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, Конвенції про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності та  Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини і Резолюції Ради безпеки ООН 2347", - йдеться в заяві Мінкульту.

У міністерстві зазначили, що за рішеннями Генасамблеї ООН і ЮНЕСКО Росія як держава-окупант має виконувати свої зобов’язання згідно з міжнародним гуманітарним правом і механізмами захисту прав людини.

"Міністерство культури вкотре наголошує, що об’єкти, розташовані на території Автономної Республіки Крим, мають виключно статус культурної спадщини України", - підсумували в Мінкульті.

У відомстві уточнили, що станом на сьогодні жодних звернень за дозволом на проведення археологічних розвідок, розкопок на території Криму та Севастополя не надходило, а до державної частини Музейного фонду України не передавали предметів, знайдених археологами на території півострову.