Україна через "банкопад" втратила понад третину ВВП за 2 роки

Україна через системну банківську кризу втратила за 2014-2016 роки 38% внутрішнього валового продукту

Про це повідомляє голова ради Національного банку Україну Богдан Данилишин на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, на вчорашньому засіданні НБУ було зазначено, що внаслідок банківської кризи 2014-2016 років, яка призвела до немалих фінансових втрат держави, бізнесу, населення, Україна втратила загалом 38% своєї економіки.

В той же час, прямі фіскальні витрати України на подолання наслідків кризи банківського сектору вже сягнули 14% ВВП, що перевищує відповідні витрати, які понесла економіка під час фінансово-економічної кризи 2008-2009 років.

Данилишин зазначає, що несприятлива економічна кон’юнктура на тлі військового конфлікту та втрати значної частини економічного та інфраструктурного потенціалу, обернулося більш ніж трикратним падінням курсу гривні, і, як наслідок, значними втратами платоспроможності бізнесу та населення, що значно загострило старі проблеми українських банків.

За таких обставин, Національний банк вдався до проведення "очищення" банківського сектору. Так за період 2014 – 2016 років було визнано неплатоспроможними 90 банків, активи яких до кризи становили близько третини активів усієї банківської системи.