Луценко розповів, на якій злочинній схемі "попався" Добкін

Колишній харківський міський голова, нардеп Михайло Добкін сприяв незаконній діяльності будівельних фірм, які діяли під виглядом "житлових кооперативів"

Про це розповів генеральний прокурор Юрій Луценко після завершення засідання парламентського регламентного комітету, передає Еспресо.TV.

За словами генпрокурора, після того як уряд Тимошенко запровадив земельній аукціони, великими забудовниками була розроблена "проста схема" гарантованого отримання від місцевих рад ділянок під забудову: "Оформити свої будівельні підприємства як "кооперативи".

"Можна створювати кооперативи, а ось видавати землю цим кооперативам можна тільки за однієї умови - якщо до складу цих кооперативів входять тільки фізичні особи, прості громадяни, і тільки для покращення житлових умов цих, саме цих, а не інших, громадян", - пояснив генеральний прокурор.

Саме у такій схемі, за словами Луценка, й були задіяні Добкін та Геннадій Кернес, як міський голова та секретар міськради Харкова.

Читайте також: Бурштин, гроші та земля. Чому з 6 народних депутатів хочуть зняти недоторканність

"Брали простих роботяг або студентів, які й по сьогодні живуть у своїх гуртожитках або у достатньо скромних умовах, оформляли їх членами "кооперативу". Хто за 200 гривень, як було в Києві, хто за обіцянки чогось іншого, як було в Харкові. А керівники "кооперативів" отримували величезні прибутки від своєї бізнесової діяльності", - зазначив керівник ГПУ.

При цьому забудовники, зазначив Луценко, завдяки таким "кооперативам" не сплачували за оренду землі, отримували ділянки без конкурсу, заробляли на продажу комерційного житла й при цьому ще "гарантовано отримували половину вартості від міського бюджету".

"Хто б не захотів займатися таким гарантованим бізнесом?!", - наголосив Луценко.

Такі забудовники, за оцінкою Генпрокуратури, "займалися шахрайством", а посадові особи Харківської міськради - "сприяли їм шляхом зловживання своїми посадовими обов'язками".