Дніпро засноване на два з половиною століття раніше, ніж було відомо досі

В Дніпрі депутати міської ради провели нараду щодо можливого перегляду офіційної дати заснування міста на 252 роки

Про це повідомляє прес-центр Дніпровської міської ради.

У повідомленні йдеться, що депутати Дніпровської міської ради провели нараду, під час якої разом з істориками обговорили питання офіційної дати заснування міста. 

Дніпровські історики повідомили про нові археологічні знахідки, які свідчать, що місто Дніпро є старішим як мінімум на 252 роки.   

Дослідження проводилися на території, де раніше розташовувалося старовинне місто Стара Самар. Наразі це – селище Шевченко в Самарському районі міста. Віднайдені артефакти дають змогу говорити, що Стара Самар, попередниця Дніпра, була заснована в 1524 році. Є давніші знахідки, але вони поодинокі. Історики припускають, що ці предмети могли залишити люди, які проходили в тих місцях, але не жили там. Безперервне проживання козаків у Старій Самарі чітко простежується з 1524 року.

"Були знайдені торговельні пломби. На печатці було написано, з якого міста привозили сукно, на якому були ці пломби, і в якому році воно виготовлене. Вони дають нам підстави стверджувати, що з 1524 року на тому місці існувало козацьке містечко", – зазначив історик Олег Репан.

Міський голова Дніпра Борис Філатов неодноразово наголошував на необхідності повернути місту його справжню дату заснування, спираючись на археологічні знахідки, і таким чином встановити історичну справедливість.