Туреччина відправила фрегат через пошуки Кіпром газу

Міністерство енергетики Кіпру повідомило, що бурове судно West Capella, зафрахтоване французькою компанією Total та італійською ENI, починає розвідку газових родовищ у Середземному морі

Це викликало негативну реакцію Туреччини, повідомляє Reuters.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара вживатиме заходів проти розвідки нафти або газу з боку греків-кіпріотів навколо Кіпру, додавши, що право на ці резерви також мають турки-кіпріоти.

Чавушоглу додав, що відправка бурового судна показує "нещирість" греків-кіпріотів у переговорах щодо об'єднання розділеного острова, які минулого тижня зазнали невдачі.

Окрім того, збройні сили Туреччини відправили фрегат для спостереження за буровим судном, передає CNN Turk

"Фрегат виконує свої обов’язки у Східному Середземномор'ї, спостерігаючи за судном "West Capella... що, за попередньою інформацією, може здійснювати буріння", - заявили військові.

Міністр енергетики Кіпру повідомив, що бурове судно проводитиме розвідку приблизно в 180 км від південного узбережжя острова, на відстані 8 км від кордону, що відокремлює кіпрські та єгипетські виключні економічні зони.

За інформацією Cyprus Mail, буровий майданчик також знаходиться приблизно в 40 км від супергігантського газового поля Зор в економічних водах Єгипту, де в 2015 році було виявлено величезні поклади газу.

Видання також повідомляє, що вівторок бурове судно було перехоплене турецьким фрегатом приблизно в 30 милях від Нікосії, між Крітом та Кіпром, але йому дозволили пройти без будь-яких перешкод.

Туреччина також оголосила військові навчання в районі на захід від Кіпру.