Вісім європроектів постраждають через розширення санкцій США проти Росії

Вісім проектів за участі європейських компаній можуть постраждати через розширення санкцій Вашингтону проти Москви

Про це повідомляє видання EurАctiv.

Сьогодні відповідний законопроект про розширення санкцій розглядатимуть у Конгресі. Він передбачає покарання тих компаній, які співпрацюють з Росією в енергетичному секторі.

Також під нові санкції підпадуть ті фірми, які працюють з Іраном та Північною Кореєю.

Новий законопроект каратиме будь-яку компанію, яка працює не тільки над розробкою, але і модернізацією та підтримкою проектів, пов'язаних з Росією у всьому світі.

Через це будь-яка європейська компанія, яка займається російськими трубопроводами в Європі, підпадатиме під нові санкції. За підрахунками EurАctiv через нові санкції постраждають компанії Schell, Eni, BP та інші. Вони співпрацюють з російськими компаніями у роботі над проектами "Блакитний потік", Nord Stream 1, Nord Stream 2.

Представники ЄС називають таке рішення Вашингтону "брутальним".

"Ця законодавча ініціатива впливає на нашу енергетичну незалежність та інтереси енергетичної безпеки", -заявив головний прес-секретар Європейської комісії Маргаритас Шинас.

Читайте також: Трамп погодився розширити санкції щодо Росії, ЄС проти. Що це взагалі таке.

У відповідь європейські дипломати почали тиснути на американців, щоб вони пом’якшили санкції і мінімізували вплив на компанії з Євросоюзу.

Читайте також: Болючі та жорсткі. Все про нові санкції США проти Росії

Раніше місія ЄС у Вашингтоні переконала конгресменів США ввести поправки у формулювання проекту тексту. Завдяки цьому, американські урядовці збільшили граничну частку участі Росії в енергетичному проекті з 10% до 33% під час розгляду накладання санкцій.