Депутати пропонують повертати вартість товару тим покупцям, яким не дали чек

Покупцям можуть надати право стежити за тим, чи дотримуються торговельні точки (зокрема інтернет-магазини) обов'язкової вимоги щодо надання фіскального чеку під час продажу

Така норма міститься у законопроекті №6757, зареєстрованому Верховною Радою.

Автори законопроекту зазначають, що навіть великі мережі магазинів перейшли на роботу з ФОП - в таких випадках великі компанії можуть працювати одночасно з 300 і навіть з 7000 фізособами-підприємцями, що дає можливість не використовувати касовий апарат при розрахунках. Тому депутати пропонують впровадити норму, за якою покупцям будуть компенсувати ціну товару (якщо товар коштує більше 50 неоподатковуваних мінімумів, тобто понад 850 грн), якщо покупець виявить порушення при продажу і направить скаргу до контролюючих органів.

З цією метою у проекті закону пропонується запустити портал перевірки розрахункових операцій, де покупець зможе перевірити справжність отриманого чека - і в разі, якщо вона не підтвердилася - подати скаргу на магазин в податкову. У скарзі покупець вказує свій банківський рахунок. Якщо перевірка виявить порушення у магазина, на нього накладуть штраф, з цих коштів протягом 5 днів держава поверне покупцеві ціну покупки на рахунок.

Ця ж група депутатів зареєструвала ще один суміжний проект №6758 - в ньому розглядається, наприклад, спрощення обліку по уніфікованим формі компаніям на єдиному податку, які зобов'язані використовувати касові апарати.