У Полтаві керівництво СІЗО сприяло видурюванню з людей грошей телефоном

У четвер, 27 липня, поліція та прокуратура обшукали Полтавський слідчий ізолятор, у тому числі службові кабінети адміністрації пенітенціарної установи

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції.

Обшуки проводилися у рамках розслідування провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Шахрайство полягало у виманюванні грошей у громадян за схемою "ваш родич у поліції", а також за допомогою смс-розсилки фейкових повідомлень від імені "Ощадбанку" та "ПриватБанку".

Учасники злочинної схеми - так звані "смотрящі" - знаходились у місцях позбавлення волі. У СІЗО чітко розподілили сфери впливу. Було сформовано групу, що контролювала сфери життєдіяльності кримінального середовища на території об’єкту.

Під час обшуків вилучено понад 20 мобільних телефонів, сім-карти різних мобільних операторів України, Wi-Fi–роутер, флеш-карти. Також на території режимного об’єкту виявлено наркотичні речовини, алкоголь, так звані "заточки" та гроші.

При цьому в одного з керівників СІЗО вилучили записні книжки із записами про діяльність злочинного угрупування. Серед його речей виявили аркуші паперу з номерами телефонів, з яких постійно зв'язувалися з організатором злочинної групи, а також прізвищами ув’язнених та близько десятка сім-карт. Вирішується питання щодо оголошення йому підозри за ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем).

Крім того, додатково, вирішується питання відкриття кримінального провадження за ст. 309 Кримінального кодексу України (незаконне виробництво наркотичних засобів).