Вчені вперше видалили ген із хворобою з людського ембріону

Дослідники із США та Південної Кореї вперше видалили із ДНК людського ембріону ген з мутацією, яка викликає спадкове захворювання серця

Про це повідомляє журнал Nature.

Завдяки технології СRISPR-Cas9 вчені у США успішно вирізали ген, який викликає гіпертрофічну кардіоміопатію. Це захворювання серця, яке зустрічається у одного з 500 осіб і може стати причиною раптової смерті.

Під час експерименту дослідники запліднили спермою чоловіка з відповідною мутацією яйцеклітини 12 здорових жінок. Експеримент був успішний у 42 із 58 випадків, тобто у 72% випадках.

Вчені ввели в яйцеклітину матеріал, щоб "полагодити" ДНК за допомогою штучно створеного здорового гена. Однак замість нього, ембріони використали здоровий ген з материнської ДНК.

"Ми виявили, що ембріони самі лагодять себе, якщо є здорова копія гена", - заявив один з вчених, Шухрат Міталіпов виданню The New York Times.

Міталіпов сподівається, що в майбутньому новий метод можна буде застосовувати для лікування інших генетичних захворювань, наприклад гену BRCA, який пов'язаний з раком грудей.

Дослідники заявляють, що під час експерименту не спостерігались відхилення та небажані зміни ДНК.

Через п'ять діб ці ембріони знищили, оскільки вчені не планували їхній подальший розвиток.