У США заборонили технологію зачаття дитини від трьох батьків

Управління з нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) опублікувало відкритий лист із забороною процедури зачаття дитини від трьох батьків

Про це повідомляє "Хайтек".

Згідно з чинним законодавством, у США заборонено проводити клінічні дослідження з генетичної модифікації людського ембріона. Це можливо лише за умови, що розвиток ембріона припинять за кілька днів.

Засновник клініки New Hope Джон Чжан планував одним із перших комерціалізувати метод пронуклеарного перенесення, або мітохондріальної замісної терапії (МТЗ), яку часто називають "зачаттям від трьох батьків". 

Під час такої процедури в донорську яйцеклітину переносять ядро ​​з яйцеклітини майбутньої матері. Яйцеклітину запліднюють спермою батька та імплантують в організм жінки-донора. У деяких випадках цей метод допомагає захистити дитину від передачі важких спадкових захворювань.

В результаті процедури дитина успадковує ДНК від трьох осіб - матері, батька, а також жінки-донора. Однак від донора дитина отримує лише мітохондрії, які не впливають на зовнішність та інші якості.

Джон Чжан в 2016 році допоміг жінці зачати й виносити здорову дитину, використовуючи метод МТЗ. Після цього Чжан створив стартап Darwin Life, який мав допомогти жінкам старшим за 40 років народити дитину. Вартість інноваційної процедури вчений оцінив у $80-120 тис.

У квітні 2016 року Чжан просив у FDA дозвіл на проведення клінічних випробувань, але FDA забороняє модифікувати ембріон людини, якщо допускається його подальший розвиток. 

Крім того, експериментальна процедура не вважається цілком безпечною. Дитина, що з'явилася в результаті МТЗ, ще не вирісла, і поки неясно, як експеримент вплине на її здоров'я у майбутньому.

Попри відсутність клінічних досліджень, Чжан активно просуває свою методику та обіцяє відновити втрачену з віком фертильність.

Поки процедура зачаття від трьох батьків дозволена лише у Великобританії, але виключно у випадках, коли в дитини є реальний ризик отримати важке спадкове захворювання. Всі заявки індивідуально розглядаються британським Комітетом із запліднення та ембріології людини. Першою дозвіл на проведення процедури отримала клініка при Університеті Ньюкасла, в якій було розроблено методику МТЗ.