СБУ взялася за українських майнерів Bitcoin, - юрист

За словами адвокатів, в Україні почалися облави на майнерів криптовалют через нібито контрабанду та ухиляння від податків

Про це пише юрист Артем Афян, передає Ліга.net.

"За останні кілька місяців ми спостерігаємо сплеск активності правоохоронців в сфері криптовалюти. І не просто МВС, а люди, які мали б займатися національною безпекою, раптово прийшли до висновку, що гудіння і перегрівання процесорів стали загрожувати нашій національній безпеці" ,- пише юрист.

За його словами, майнерам "шиють" контрабанду, оскільки обладнання для майнінгу імпортне і недешеве. І часто без документів, що дозволяє кваліфікувати дії власника, як незаконне ввезення обладнання. Хоча така стаття була вилучена з Кримінального кодексу.

Крім того сам процес майнінгу правоохоронці класифікують, як фіктивне підприємництво. Це означає, що криптовалюта , яка утворює справжні гроші, не більше ніж ілюзія, на думку правоохоронців, і підпадає під статтю Кримінального кодексу. 

Крім того, майнерів звинувачують в ухиленні від сплати податків.

"Будь-яке поліпшення добробуту українського громадянина, на думку влади, має бути відображено в податкових деклараціях та оплачено" , - бідкається Афян.

За його словами, наразі українським майнерам залишається лише адаптувати свій бізнес під вимоги закону, якими би вони не були.