Шахрайство на сотні мільйонів доларів: суд повернув на повторний розгляд справу екс-керівника "Мрії"

Екс-керівника агрохолдингу "Мрія" Миколу Гуту підозрюють у шахрайстві та присвоєнні грошей іноземних інвестфондів на сотні мільйонів доларів

Про це передає Еспресо.TV.

Гуту оголосили у міжнародний розшук у січні 2015-го року. Його підозрюють у шахрайстві в особливо великих розмірах та присвоєнні грошей іноземних інвестиційних фондів на сотні мільйонів доларів. Сам Гута наразі переховується за кордоном.

"Це складне провадження, воно є доволі об'ємним і досудове розслідування — потрібно ще проаналізувати значний обсяг документів матеріалів банків. Оскільки ухвала апеляційного суду скасована і справа буде направлена на новий апеляційний розгляд, то питання розшуку Гути залишається знову ж таки відкритим на сьогоднішній день. Формально він вважається вже в розшуку", - розповів прокурор САП Василь Кричун.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагала запобіжного заходу для Гути — арешт та утримання під вартою. Втім захисту екс-керівника Мрії через Солом’янський райсуд Києва вдалося скасувати рішення про його арешт. Адвокатів підозрюваного підтримав і Апеляційний суд. А днями касаційну скаргу прокурорів САП на рішення Апеляційного суду розглянув Вищий спеціалізований суд України. Справу повернули на повторний розгляд.

"Касаційну скаргу начальника 3-го відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ГПУ задовільнити і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції. Ухвала набирає законну силу з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає", - оголосив рішення суддя Вищого спецсуду Олександр Єлфімов.

Група компаній "Мрія" була доведена до банкрутства колишніми власниками у серпні 2014-го. Загальний борг агрохолдингу українським та іноземним інвесторам склав близько $1,3 млрд. На початку 2015-го операційний контроль “Мрією” перейшов до кредиторів, які вибрали нове керівництво. За січень-лютий цього року операційний дохід компанії склав $25 млн. Це в 4,6 рази більше, ніж за аналогічний період 2016-го.