Астрономи помітили "кашель" однієї із найяскравіших зірок

Міжнародна група дослідників побачила, як "кашляє" стара та одна із найяскравіших зірок Антарес, вона знаходиться недалеко від Сонця

Про це повідомляє журнал Nature.

На відміну від Сонця, яке має "середній вік", Антарес знаходиться на останньому етапі зоряної еволюції - стадії червоного надгіганта. На цьому етапі зірки, які майже повністю вичерпали свій запас водневого "пального", різко розширюються і починають скидати речовину своїх зовнішніх оболонок у відкритий космічний простір.

Під час дослідження вчені проаналізували фотографії потоків газу на поверхні Антареса. Вони звернули увагу на чадний газ, який поглинає і випромінює світло на певних довжинах хвиль. Зміщення його ліній в спектрі в бік від норми вказують на те, куди і з якою швидкістю рухаються молекули.

На основі цієї ідеї, дослідники змогли простежити за рухом потоків газу на поверхні старої зірки і зрозуміти, що саме керує її "диханням".

Виявилося, що "кашель" зірки Антарес був дуже нерівним і переривчастим. Частина його надр була відносно спокійною, однак інші регіони були покриті турбулентними потоками газу, які пересувались з високою швидкістю, що перевищувала 20 кілометрів на секунду.