Експерт розповів, що загрожує Україні через звинувачення у постачанні ракетних двигунів до КНДР

Експерт Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру Сімон Віземан розповів про наслідки для України, якщо з'ясується, що вона причетна до постачання ракетних двигунів до КНДР

Про це повідомляє DW.

Віземан пояснив, що все залежатиме від того, яким чином обладнання потрапило до КНДР, якщо воно туди справді потрапило з України або Росії.

"Можливий варіант, коли інші країни дійдуть висновку, що, наприклад, Україна має певні проблеми, і у цьому немає провини уряду. Наприклад, що існує проблема з контролем над експортом, яку можна вирішити наданням підтримки Києву, у вигляді обладнання, коштів, навчання персоналу, збільшення міжнародної співпраці. І це було б позитивною річчю", - зазначив експерт.

Однак Сімон Віземан не відкидає можливості накладення санкцій на одну із країн.

"Може бути з'ясовано, що українці або росіяни якимось чином або пов'язані з торгівлею з КНДР, або намагаються її приховати. І тоді можливі санкції проти країни, яка порушує правила або не допомагає у розслідуванні. Але усе це залежить від результатів розслідування", - уточнив Віземан.

Він розповів, що ООН розслідуватиме цю ситуацію.

"Звісно, ООН це розслідуватиме, оскільки після запровадження санкцій стосовно КНДР у ООН була створена група експертів, яка має мандат на те, щоб перевіряти, чи дотримуються санкції. І якщо існують обвинувачення, що санкції порушуються, то розслідувати такі випадки - це їхній обов'язок", - пояснив експерт.

Читайте також: Як скандал з двигунами для КНДР показав проблему червоного директора КБ "Південне"

Він пояснив, що ці експерти зможуть поїхати до країн, які фігурують в обвинуваченнях, та перевірити обвинувачення. Він впевнений, що упевнений, що у підсумку група експертів ООН надасть свій висновок щодо подій.